Nieuwsbericht

Altijd up-to-date!

Manuël vijfde en Joël knap zevende ondanks bijzondere handicap!

Nadat Joël en Manuël op zaterdag 1 juli nog hadden deelgenomen aan de 501 km van Assen, stond op zaterdag 15 juli de zesde wedstrijd in het NK Supercup 600 kampioenschap op het programma op het TT circuit van Assen. De vrijdag daarvoor werden er in de stromende regen nog een paar training sessies afgewerkt en lieten beiden zien dat ze goed om kunnen gaan met dit soort lastige omstandigheden.

De kwalificatie:
De volgende ochtend was het droog en scheen ook af en toe de zon en het zag er naar uit dat het een mooie dag zou worden. Om 10.30 uur ging de eerste kwalificatie over 15 minuten van start en beiden deden dit op oude banden waarmee ze ook beide kwalificaties op Oschersleben hadden gereden. Alhoewel Manuël achteraf wel aangaf dat de achterkant behoorlijk aan het glijden was, reed hij toch tijden die goed waren voor een top vier klassering. Bij Joël ging het allemaal wat minder snel en hij realiseerde de tiende tijd van de Supercup 600 rijders.

Voor de tweede kwalificatie werden nieuwe banden gestoken en Joël reed daarmee direct iets minder dan anderhalve seconde sneller dan tijdens de eerste kwalificatie en behaalde daarmee een mooie zevende startplek. Omdat voorin bijna iedereen sneller ging moest Manuël ook een tandje bijzetten. Helaas ging dat voor hem niet geheel naar wens en miste hij een versnelling in twee snelle rondjes bij het terug schakelen voor de Bult. Gelukkig zag hij wel kans om nog ruim een halve seconde van zijn tijd af te rijden, maar zakte daarmee toch één plaats op de grid en mocht als vijfde van alle supercup 600 rijders (de twee WK gastrijders niet mee gerekend) van start gaan. Na alle veranderingen aan het schakel systeem van Manuël zijn motor waren de problemen dus blijkbaar nog niet verholpen en op advies van André Sikkelerus, waarvoor onze dank, werd er weer iets aangepast.

De wedstrijd
Aan het einde van de middag ging om 16.53 uur de wedstrijd van start. Bij het uitrijden van de pitstraat werd door beiden nog even een proefstartje gemaakt en bij Joël ging dat niet helemaal naar wens en hij keek direct naar zijn schakelpedaal of er iets mis was. Bij de start stond Joël schuin achter Manuël en kwam heel goed weg. Manuël had een iets mindere start en kon niet voorkomen dat drie rijders achter hem, waaronder Joël, voor hem de haarbocht indoken. Bij de eerste doorkomst had Manuël zijn achterstand al weer goed gemaakt en reed op de vijfde plaats in de wedstrijd. Omdat hij vanwege zijn start de aansluiting met de kop was verloren, reed hij een vrij eenzame wedstrijd en kwam na negen ronden als vijfde over de finish. Wel verbeterde Manuël zijn tijd met ruim een halve seconde, maar daarover was hij toch niet helemaal tevreden. Een groot pluspunt was in ieder geval wel dat hij tijdens de wedstrijd geen problemen heeft gehad met het schakelen, dus hopelijk is dit mankement nu eindelijk opgelost.

Joël had een geweldige start en ging als vijfde de haarbocht in. Bij zijn eerste doorkomst had hij twee plaatsen verloren, waarvan één aan zijn broer en kwam als zevende langs start – finish. De ronden daarna verloor hij steeds meer posities en na de vierde ronde kwam hij zelfs als elfde door. Het leek wel of er een probleem was, maar gelukkig wist hij zich te herpakken en zag kans om zich per ronde in het groepje waarin hij reed verder naar voren te werken. In de achtste ronde wist Joël zelfs weg te rijden bij dit groepje en kwam hij uiteindelijk toch nog als zevende over de finish.

Toen Joël zijn motor na de wedstrijd in de pitbox parkeerde riep hij direct zijn monteurs erbij en wat die toen zagen maakte de prestatie van Joël alleen maar indrukwekkender. Na zijn proefstart bij het uitrijden van de pitstraat was namelijk zijn schakelstepje van de schakelstang afgebroken waardoor hij de hele wedstrijd vanaf start tot finish moest schakelen met zijn voet direct op en onder de schakelstang. Normaliter zou een coureur hier helemaal niet mee kunnen rijden maar Joël had het onmogelijke gedaan en reed en passant ook nog even ruim drie tiende sneller dan zijn snelste tijd uit de kwalificatie, diep respect hiervoor.

Manuël en Joël hebben weer mooi wat punten verzameld voor het kampioenschap en daarmee is Manuël gestegen naar plaats zes en staat Joël direct achter hem met 2 punten verschil op plaats zeven. De volgende twee wedstrijden worden verreden op vrijdag 28 juli en daarvoor gaat de OW cup naar het circuit van Dijon Et Prenois in de provincie Bourgondië in Frankrijk. Laten wij hopen dat beiden hier weer volop kunnen scoren, want met nog zeven wedstrijden te gaan en een verschil van 22 en 24 punten op de nummer drie in het kampioenschap is er nog van alles mogelijk.